[...] wydala lub w inny sposób użytkuje. Wszystkie hormony są chemią (testosteron, kortyzol, hormon wzrostu, IGF-1, estrogeny, progesteron, insulina etc.), enzymy są chemią, aminokwasy budujące mięśnie, tłuszcze podskórne, wisceralne i wewnątrzmięśniowe to przecież struktury chemiczne. Chemiczni czy naturalni - co to w ogóle oznacza? Mało tego, [...]
[...] diety bez przemyślenia całości. Co z tego, że dorzucisz kilka porcji protein do diety opartej o parówki, kebaby i pizzę? Co z tego, że zaczniesz masowo suplementować aminokwasy, skoro cały schemat żywieniowy jest błędny? Wysokie spożycie białka sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej i budowie masy mięśniowej, ale nie naprawi błędów w [...]
[...] Istnieją więc inne mechanizmy regulacyjne, które hamują syntezę białek mięśniowych, nawet wtedy, gdy ilość składników odżywczych jest przekroczona. Należy dodać, iż aminokwasy podawano dożylnie, a więc omijając układ pokarmowy. W normalnych okolicznościach trawienie pokarmu, jego rozkład, przyswajanie, jest powolnym i kosztownym [...]
[...] służy jako paliwo, dla mięśni – „70% przekształca się w pirogronian i jest utleniany przez serce i mięśnie szkieletowe, a 20% przekształca się w glukozę w wątrobie, 10% w aminokwasy”). A co z osławionymi „zakwasami”? Drugi rodzaj bólu mięśniowego to DOMS (ang. delayed onset muscle soreness) - czyli opóźniona bolesność mięśniowa. Słowo zakwasy [...]
W przyrodzie nie ma nic za darmo. Wykazano, iż organizm bardzo niechętnie buduje mięśnie, gdyż jest to związane z ogromnym kosztem energetycznym. Niestety, w momencie, gdy chcesz poprawić jakość muskulatury (pozbyć się zwałów tłuszczu), poniesiesz mniejsze lub większe straty masy mięśniowej. Dlaczego? Bo ograniczasz podaż tłuszczów i/lub [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
[...] białko C-reaktywne (świadczą o stanie zapalnym), kinazę kreatynową oraz mioglobinę (mierniki rozpadu i uszkodzeń mięśni szkieletowych). BCAA Według niektórych badań, aminokwasy rozgałęzione mogą zredukować ból mięśni, ale u osób niewytrenowanych. Z kolei inne badania mówią o zmniejszeniu bolesności mięśniowej u biegaczy długodystansowych [...]
Okno anaboliczne to jeden z najbardziej zmitologizowanych elementów przeplata się tu wątek odżywiania, suplementacji oraz właściwego czasu dla rozpoczęcia odbudowy mięśni. Wielu naukowców weryfikowało już tezy dotyczące „okna” i wbrew obiegowym opiniom oraz guru pseudo-nauki, wyniki wcale nie są jednoznaczne. A więc pora wytoczyć ciężkie działa. [...]
BCAA znalazły swoje zastosowanie w preparatach stosowanych przed i po treningu (interwałowym, siłowym, aerobowym). Są kluczowe dla wzrostu mięśni, czyli pożądanej przez wszystkich sportowców hipertrofii. Podsumowanie Wydaje się, iż 0,44 sekundy nic nie wnosi. Tymczasem w wodzie każde pół sekundy jest na wagę złota, a czasem 1 sekunda dzieli 3 [...]
W suplementach dla sportowców można wyróżnić trzy główne dominujące grupy produktów. Ich popularność bierze się głównie z tego powodu, że zaspokajają trzy najbardziej palące problemy dla sportowców. Jabłczan cytruliny (citruline malate) W poprzednim punkcie omawiałem do tej pory samą cytrulinę, jednak częściej w przedtreningówkach można spotkać [...]
[...] mają np. zajęcia z zapasów, brazylijskiego jiu-jitsu, boksu tajskiego, boksu klasycznego, sambo czy judo. Aby zmaksymalizować efekt wraz z węglowodanami niektórzy stosują aminokwasy np. BCAA lub EAA. Kiedy podawać węglowodany? Węglowodany możesz podawać w ciągu dnia, w trakcie treningu oraz po wysiłku. W ciągu dnia węglowodany są częścią [...]
[...] kortyzolu np. w kolejnych kilku dniach, a nie chwilę po zakończeniu treningu. Przy tym chciałbym dodać, iż organizm chętnie i łatwo ponownie wykorzystuje uwolnione z mięśni aminokwasy. Przyjmuje się, iż ponownie wbudowywanych jest 70-75% z nich (a więc nie można rozpatrywać wysiłku, jako czynnika tylko destrukcyjnego). Nasilony katabolizm Kiedy [...]
[...] tryptofanu; szybkość syntezy serotoniny w mózgu jest regulowana przez transport wolnego tryptofanu, prekursora serotoniny, przez barierę krew-mózg. Istnieje hipoteza, że aminokwasy rozgałęzione (BCAA) łagodzą ośrodkowe zmęczenie, konkurując z tryptofanem w przekraczaniu bariery krew-mózg przez transporter układu L. Podwyższone stężenie BCAA [...]
[...] na czczo się opłaca, czy nie? Trening na czczo w badaniu Tae Woon Kima i wsp. nie tylko spowodował znaczącą zwyżkę poziomu kortyzolu, ale także rozpad tkanki mięśniowej (aminokwasy posłużyły mężczyznom, jako źródło energii w warunkach kryzysu) Realnie rzecz ujmując, krótkotrwałe, niezbyt intensywne aeroby (nawet na czczo) nie powinny być [...]
[...] po treningu (skurczach, rozciąganiu, mikrouszkodzeniach) i hipertrofii wywołanej obciążeniem mechanicznym, ablacji synergicznej, przerostu miotuby i wrażliwości na aminokwasy. MTOR współdziała z czynnikami zarówno hipertroficznymi, jak i mającymi wpływ na zanik mięśni szkieletowych. Kinaza mTOR występuje w postaci dwóch funkcjonalnie [...]
Diety, w których radykalnie obniża się ilość węglowodanów, są jednymi z chętniej stosowanych diet wśród zawodników, ale także amatorów sportów siłowych. Wielu ludzi rekomenduje ten system żywieniowy, jakby węglowodany były sprawcami otyłości, a także utrudniały redukowanie tkanki tłuszczowej. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
[...] porcji. Dlatego białka serwatkowe cieszą się tak dużą popularnością. Im jesteś cięższy, tym większe masz dzienne zapotrzebowanie energetyczne i przy tym zapotrzebowanie na aminokwasy, a to znaczy, że będzie bardzo trudno dostarczyć odpowiednią ilość białka. O ile węglowodany i tłuszcze są składowane w ustroju człowieka, o tyle nie ma żadnego [...]
[...] oddziaływania SAA serce musi ciężej pracować, by „przecisnąć” krew po całym układzie (tętnicach i żyłach). Krew dowozi tlen, składniki odżywcze (np. glukozę, tłuszcze, aminokwasy), odprowadza dwutlenek węgla, metabolity (np. mleczany), transportuje hormony itd. A co się stanie, jeśli krew gdzieś nie dotrze? Tkanki się uszkodzą, a potem [...]
Odżywki białkowe zyskują coraz większą popularność z racji swojego uniwersalnego charakteru, funkcjonalności oraz wyjątkowych gam smakowych. O ile kiedyś były one przypisywane tylko do diet osób intensywnie trenujących, to w obecnych czasach są stosowane nie tylko przez osoby aktywne, ale również osoby starsze, osoby z dietami eliminacyjnymi, czy [...]
Bardzo często bywa tak, że cierpimy na deficyt czasu. Osoby aktywne fizycznie, które mają rodzinę, dom, pracę, bardzo często miewają tak napięty grafik w ciągu dnia, że szukają produktów, które będą w stanie szybko spożyć i zapewnić sobie dobrej jakości mini posiłek czy przekąskę. Müller Müllermilch Napój mleczny o smaku mango Skład: mleko [...]